Korfu by
Korfu, eller Kerkyra på græsk, er en by og tidligere kommune på øen Korfu, der er en del af De Ionisk Øer i Grækenland. Øgruppen ligger i Det Ioniske Hav.
|
Korfu by er øens hovedstad, ligesom den er hovedby for De Ioniske Øer. Byen har en befolkning på knap 30.000, og har spillet en væsentlig historisk rolle siden det 8. århundrede. I vore dage er Korfu en vigtig turistattraktion.
Til forskel fra resten af Grækenland har hverken Korfu eller nogen af de andre ioniske øer været besat af tyrkerne, hvilket tydeligt ses på arkitekturen
Korfu er en interessant blanding af gamle tavernaer, nye caféer, discoteker, klubber og forretninger alle slags, og en ældgammel by bag et dobbelt fæstningsanlæg. Den gamle bydel betegnes af historikere som et Kastrolpolis, altså en kastelby, på grund af de to slotte/borge, der er bygget op omkring den. På grund af den særlige historiske og arkæologiske betydning blev Korfus gamle bydel i 2007 optaget på UNESCOs Verdenskulturarvsliste.
Byen har lange traditioner indenfor de finere kunstarter. Blandt andet kan man på Korfu Philharmoniske Selskabs museum se historien om øens musikalske arv og udvikling.
De gamle fæstningsanlæg, der i tidligere tider var omfattende nok til at kræve en styrke på mellem 10.000 og 20.000 soldater for at bemande dem, blev for en stor dels vedkommende revet ned af englænderne i det 19. århundrede. Flere steder i byen kan man finde bygninger fra den venetianske periode, men det er kun ganske få i sammenligning med de nyklassicistiske bygninger - også kaldet italiensk renæssance -som englænderne opførte i stor stil i det 19. og 20. århundrede. Her kan særlig fremhæves Palace of St. Michael and St. George, opført i 1815 af Sir Thomas Maitland, som på det tidspunkt var Højkommissær for De Ioniske Øer. Paladset er en stor bygning opført i hvide maltesiske sten. På grund af de to grundlæggende italienske arkitektur-retninger, føles Korfu på mange måder som at gå en tur i en italiensk by.
Af byens 37 græske kirker er den væsentligste naturligvis katedralen. Derudover kan fremhæves Skt. Spiridon, navngivet efter øens skytshelgen, som også ligger begravet her. Skt. Sosipater skulle efter sigende være øens ældste kirke. Byen huser både en græsk og en romersk katolsk ærkebiskop.
Hvis man har besøgt andre byer, der oprindeligt er skudt op inden for fæstningsanlæg, vil man nikke genkendende til de krogede, smalle gader, der smyger sig rundt om husene. I Korfu er gaderne ulasteligt rengjorte. Mange af disse gader, hvis navn på græsk er "kantounia", men som ikke nødvendigvis har et rigtigt navn eller adresse, er for smalle til bilkørsel.
Nede ved havet er der en strandpromenade, der går i retning af Garitsa bugten, og en smuk esplanade, Liston, mellem byen og citadellet, hvor man finder byens finere restauranter og mange bistroer i europæisk fastlandsstil.
Korfu har to distinkte karakterer, den man finder i den gamle bydel, og den man finder udenfor murene. Det ene øjeblik kan man føle sig hensat til belejringskrige hundreder af år tilbage i tiden, og få minutter senere kan man stå på en gade og se på det seneste skrig inden for tøj- og skomoden. Og få minutter senere igen kan man sidde på en dejlig havnebistro og spise en lækker frokost og se ud over det azurblå hav.
Hvad er ikke nævnt her? Alle de mange aktiviteter og attraktioner for turisten. Lad det være nok at sige at det er her altsammen. De fleste hoteller, mange forretninger og i særdeleshed turistbureauet er en guldgrube af brochurer med tilbud om aktiviteter og udflugstmål for enhver interesse og fysisk evne.
Korfu indeholder også et lille stykke Danmark, da der er et dansk konsulat i byen.